konoplja u prirodi

Kako izgleda konoplja pod mikroskopom? Pa, dosta zanimljivo (i šašavo)

Ovako izgleda konoplja pod mikroskopom. Začuđeni? Evo objašnjenja.

U istraživanju objavljenom u magazinu The Plant Journal, botaničari sa Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji (UBC) koristili su kombinaciju naprednih mikroskopskih tehnika i kemijskog profiliranja na različitim vrstama kanabis sative podvrste finola, a sve kako bi dobili jedne od najšašavijih fotografija konoplje ikad uslikanih.

Ovo istraživanje ponudilo je detaljan uvid u strukture koje konoplji daju njena psihoaktivna svojstva, ali i onaj specifičan i karakterističan miris koji je svima poznat.

Njihova otkrića potvrđuju da su sićušne strukture slične dlačicama, koje se mogu vidjeti na samoj biljci, posebno u onima gljivastog oblika, najbogatiji izvor ljepljivih smola koje sadrže tetrahidrokanabinol (THC) i kanabidiol (CBD). Ove strukture, poznatije kao trihomi, također su glavni izvor biljnih komponenti koje konoplji daju miris, poznatije kao terpeni.

konoplja-pod-mikroskopom
Foto: Samuels Lab/UBC

Na fotografija se mogu vidjeti tri vrste žljezdanih trihoma koji se nalaze na biljci kanabisa – u obliku stabljike, pričvršćeni na podlogu i u obliku lukovice (lijevo na desno, fotografija niže).

Tek sada otkriveno je koja je zadaća svakog oblika, kao i činjenica da trihomi u obliku stabiljki zapravo proizvode najviše kanabinoida i terpena.

trihomi-na-konoplji
Foto: Samuels Lab/UBC
konoplja-pod-mikroskopom-2
Foto: Samuels Lab/UBC

Ako se pitate zašto tek sada dolazimo do saznanja o izgledu konoplje (oku nevidljivom) morate shvatiti da je biljka bila protuzakonita tijekom većeg dijela novije povijesti. Međutim, zahvaljujući nedavnom ublažavanju zakona u dijelovima Sjeverne Amerike (ali i Europi), te u kombinaciji s činjenicom da konoplja postaje sve lukrativniji biznis, sve više novca počelo se ulagati u njena istraživanja.

Što je itekako pohvalno.

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ju s prijateljima!
Shopping Cart
Scroll to Top