vrste konoplje

Vrste konoplje: Sativa, indica, hibridi, ruderalis… U čemu je zapravo razlika?

Pretražujući proizvode od konoplje, posebice kad se radi o cvjetovima, možete naići na tri glavne vrste konoplje – kanabis sativa, kanabis indica i hibrid. Većina onih koji su već konzumirali proizvode od konoplje vjerojatno su isprobali sativu i indicu i to najčešće zbog njihovih efekata. Prije se vjerovalo da postoje tri zasebne vrste konoplje, no po novim istraživanjima radi se o samo jednoj vrsti koja se pojavljuje u tri podvrste.

Ukratko, ovako se razlikuju:

  • indica (indijska konoplja cannabis indica) – psihološki sedativna, odlična za relaksaciju i borbu s nesanicom
  • sativa (industrijska konoplja cannabis sativa) – podiže raspoloženje i poboljšava društvenu aktivnost
  • hibridi – kombinacija sative i indice

Uz ove vrste postoji i ruderalna (lat. Cannabis ruderalis) ili divlja konoplja koja nema gotovo nikakav utjecaj na organizam zbog iznimno niske razine CBD-a, ali i THC-a. Zbog toga još uvijek postoje rasprave je li ona, uz sativu i indicu, zapravo karakteristična podvrsta konoplje.

Iako je najlakše reći da sativa služi za podizanje raspoloženja, a indica za opuštanje, stvar nije toliko jednostavna. Različite biljke mogu stvarati slične efekte, a sve ovisi o kemijskom sastavu te načinu na koji je ona uzgajana. Tu u obzir dolazi količina i vrsta kanabinoida i terpena. Ujedno, neki izvori pokazuju da se efekti sative i indice zapravo ne razlikuju. Točnije, da ne postoji dovoljno dokaza da bi se dokazalo suprotno.

Smatra se kako se rod Cannabis dijeli na dvije vrste – sativu i indicu, a u našim krajevima se konoplja dijeli na europsku i istočno-azijsku. Ova podjela zapravo su geografski tipovi koji se razlikuju zbog različitih klimatskih uvjeta i tipova tla koji mijenjaju njena svojstva. Rasprava o tome radi li se o jednoj vrsti koja ima podvrste ili tri različite vrste i dalje postoji. No, one se u svakom slučaju razlikuju po morfologiji, porijeklu, mirisu te psihoaktivnom učinku.

Najpoznatija je ipak sativa koja je i najraširenija vrsta konoplje. Indica bolje raste u gorskim i hladnijim predjelima, dok je ruderalis češća u istočnoj Aziji te ima kratak vijek.

No, najbolje bi bilo da objasnimo svaku zasebno kako bi bolje razumjeli u čemu je zapravo prava razlika između sative i indice.

Vrste konoplje: Cannabis sativa

Najraširenija i najviše konzumirana je upravo kanabis sativa. Prvi puta je prepoznata još 1753. godine, a osim za halucinogeni efekt, koristila se za izradu platna od konoplje, ulja od konoplje i slične preparate.

Izgled sative razlikuje se od indice jer sativa raste visoko, do četiri metra, i ima tanke stabljike. Svijetlo je zelene boje jer ima manje klorofila nego indica. Listovi su razgranati i stvaraju poznati znak od pet tanjih dužih listova u jednom. Rast joj je brz te joj do cvatnje treba tek 15-ak tjedana. Smatra se da sativa ima jači utjecaj na organizam te da pri konzumiranju ima slatkast i voćni miris, iako to nije pravilo.

Po dosadašnjim istraživanjima, razina CBD-a u sativi je niža nego razina THC-a. Najpopularnije sorte sative su Acapulco Gold, Panama Red, i Durban Poison. Porijeklo sative je Kolumbija, Meksiko i jugozapadna Azija.

Vrste konoplje: Cannabis indica

Za razliku od sative, kanabis indica je niskog rasta, do 180 centimetara. Prepoznata je 1785. godine na uzorcima iz Indije. Listovi su joj tamnije zelene boje s pomalo zavinutim i debljim rubovima. Do cvjetanja joj treba tek oko osam tjedana te stvara više cvjetova nego sativa. Cvjetovi su joj gusti, zbiti i poprilično ljepljivi. Indica zbog te ljepljivosti nosi žargonski naziv ‘skunk‘. Kod konzumiranja ispušta gust dim.

Inače je indica tradicionalni izvor hašiša, a dolazi iz Indije, Turske, Maroka i Afganistana. Nakon konzumacije stvara izrazit osjećaj opuštanja jer sadrži višu razinu CBD-a nego THC-a.

Vrste konoplje: Hibridna

Hibridi su kombinacija sative i indice, a njihov utjecaj na organizam ovisi o količini svake od miješanih vrsti kanabisa. Najčešće se uzgajaju zbog stvaranja visoke razine THC-a. Hibridna konoplja se koristi za rješavanje zdravstvenih problema, opuštanje i olakšavanje stresa.

Kako razlikovati kanabis?

Neovisno o tome o kojoj se vrsti radi, najlakše ih je dijeliti po količini određenih kanabinoida i terpena jer će oni biti zaslužni za to kakav utjecaj će konoplja stvoriti na organizam. Zbog toga, ako odlučujete koja je biljka najbolja za vas, najbolje bi bilo podijeliti ih na ove tri kategorije:

1. U kojima prevladava THC

Ove vrste se uglavnom koriste zbog psihoaktivnih učinaka i stvaranja euforije. Najčešće se koriste kod borbe s depresijom, za zaustavljanje boli, nesanice i anksioznosti.

2. U kojima prevladava CBD

Uz niske doze THC-a, ove vrste se koriste za ublažavanje brojnih simptoma, no omogućavaju korisnicima da održe ‘čistu glavu’ bez ikakvih psihoaktivnih učinaka. Također se preporučuju osobama koje su osjetljive na THC. Ako ima manje od 0,02 % THC-a, ovakva se vrsta konoplje može kupiti i u Hrvatskoj.

3. Balansirane

Kombinacija koja sadrži THC i CBD te se koristi za blag osjećaj euforije uz olakšavanje nekih zdravstvenih simptoma.

Za kraj

Važno je napomenuti da neće svaka sativa imati jednak efekt na tijelo jer taj efekt ovisi o mnogim drugim stvarima: vrsti proizvodnje, načinu konzumacije, količini kanabinoida… Prilikom odabira za konzumiranje pametno bi bilo razmisliti i o nuspojavama te proizvodu koji ćete koristiti s obzirom na to da neki imaju duži, a neki kraći utjecaj. Odredite koji je razlog vašeg korištenja i na temelju toga odaberite onu koja će vam najbolje odgovarati.

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ju s prijateljima!
Shopping Cart
Scroll to Top