trihomi

Što su trihomi i zašto su toliko važni za uzgoj konoplje?

Biljka konoplje mnogo je više od onoga što vidimo na prvu golim okom. Ako ste imali priliku držati biljku konoplje u rukama, možda ste primijetili male kristale koji kao da prekrivaju stabljiku i listove. Često su sjajni, ponekad ljepljivi i ostavljaju poprilično jak miris.

Radi se o trihomima na kanabisu koji poput malih dlačica služe za zaštitu biljke te stvaranje djelatnih tvari. Ime im dolazi od grčke riječi ‘trichoma’ što u prijevodu doslovno znači ‘rast dlaka’.

No, koja je točno funkcija trihoma na konoplji?

Trihomi na konoplji i njihova funkcija

Foto: Ted Kinsman

Sve vrste konoplje posebne su biljke, a glavni razlog za to su kanabinoidi CBD i THC. Dvije su glavne funkcije trihoma na biljci kanabisa:

  • stvaranje kanabinoida i terpena
  • čuvanje biljke od vanjskih utjecaja

Dakle, upravo trihomi na konoplji su zaslužni za proizvodnju kanabinoida, terpena i flavonoida te služe kao obrambeni mehanizam biljke. Kada ženska biljka kanabisa počinje stvarati cvjetove, ona postane privlačna insektima te se pojačava njena osjetljivost na UV zrake. Stoga, trihomi služe kao obrana od insekata, ali i vanjskih utjecaja kako bi biljka mogla napredovati u punoj snazi.

Vrste i uloge trihoma

trihomi-na-konoplji
Foto: Samuels Lab/UBC

Ove sitne dlačice nalaze se na brojnim biljkama, a na konoplji najčešće dolaze u tri oblika koji se razlikuju po veličini.

Oni su: u obliku stabljike, pričvršćeni na podlogu i u obliku lukovice.

Po veličinama se razlikuju od onih najmanjih koji mogu biti od 10 do 15 mikrometara, no postoje i oni koji su vidljivi golim okom (tzv. kapitalni), a veličina im je oko 0.1 milimetra. Kod njih je vidljiv zadebljani vrh kružnog oblika koji služi kao epicentar za sintezu kanabinoida i terpena.

Svi trihomi na konoplji proizvode kanabinoide i terpene, no najveću koncentraciju će stvarati upravo kapitalni.

Koncentracija će ovisiti o vrsti trihoma, ali i ostalim varijablama poput UV zračenja. Inače, biljke koje primaju više svjetla stvorit će višu koncentraciju kanabinoida. Sama sinteza kanabinoida unutar trihoma započinje kada biljke kanabisa prelaze u fazu cvjetanja. Tada se trihomi stvaraju duž vanjske površine. Nakon toga se stanice unutar vrhova trihoma počinju metabolizirati i stvarati preteče za ono što će na kraju postati kanabinoidi.

Boja trihoma služi da pokaže zrelost biljke. Kada vrh dlačica preraste iz prozirnog stanja u bijelu boju i kasnije jantarnu nijansu, znači da je biljka pri kraju sazrijevanja.

Osjetljivost i čuvanje trihoma

Foto: Ted Kinsman

Međutim, baš toliko koliko su trihomi važni za biljku kanabisa, toliko su i osjetljivi. Na njih mogu utjecati fizički dodir, toplina, svjetlost, količina kisika, ali i vrijeme ako biljka nije ubrana odmah nakon sazrijevanja.

Propadanje trihoma možda ne zvuči kao velik problem, no s propadanjem tih malih dlačica gube se i dragocjena esencijalna ulja zbog čega je rukovanje za vrijeme berbe vrlo važno.

Na kraju, samo ispravne tehnike obrezivanja, sušenja i stvrdnjavanja mogu pomoći održivosti trihoma, a pravilne tehnike će i bolje zadržati kanabinoide i terpene u njima.

A to je svakom tko uzgaja konoplju izrazito važno.
 

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ju s prijateljima!
Shopping Cart
Scroll to Top