industrijska konoplja u svemiru

Mali korak za čovjeka: 2020. godine testirat će kako industrijska konoplja raste u svemiru

Astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) uskoro će stići nekoliko stotina malih zelenih posjetitelja – biljke industrijske konoplje. U ožujku 2020., SpaceX-ova teretna raketa CRS-20 ISS-u dostavit će čak 480 biljaka industrijske konoplje kako bi znanstvenici na njoj mogli proučavati učinke mikrogravitacije, piše IFLS.

Cilj ovog istraživanja je vidjeti kako bi okruženje u kojem vlada nulta gravitacija utjecalo na metaboličke procese biljaka te uvrditi mutiraju li biljke genetski kada se nalaze u svemiru ili pod utjecajem zračenja. Čak 480 kultura biljnih stanica čuvat će se u svemirskom inkubatoru koji će regulirati temperaturu, a sve će sa Zemlje nadgledati tvrtka BioServe Space Technologies.

“Ovo je jedan od prvih puta da istražujemo učinke mikrogravitacije i leta u svemir na stanice industrijske konoplje”, izjavio je dr. Jonathan Vaught, suosnivač i izvršni direktor Front Range Biosciences, biotehnološke tvrtke čija će se konoplja istraživati.

“Znanost danas ima teoriju da biljke u svemiru doživljavaju razne mutacije. Ovo je prilika da se uvjerimo prestaju li te mutacije nakon što biljke vratimo na Zemlju i bi li nam te mutacije mogle donijeti neke nove komercijalne primjene u ovoj industriji”, zaključio je Vaught.

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ju s prijateljima!
Shopping Cart
Scroll to Top