kanada-marihuana

Prije točno godinu dana Kanada je legalizirala marihuanu. Evo nekih brojki

Na današnji dan prije točno godinu dana Kanada je postala prvo veliko gospodarstvo koje je legaliziralo uzimanje marihuane u rekreativne svrhe. Šale i memei letjeli su na sve strane, svijet je bio u euforiji… Kakve su službene brojke 365 dana kasnije? Paaa, i ne tako dobre.

Dionice tvrtki koje legalno prodaju marihuanu su potonule. Od 10 najvećih kanadskih tvrtki u tom biznisu, više od polovice (57 %) je zabilježilo negativni povrat na dionice. Dakle, 6 od 10 tvrtki izgubilo je najmanje polovicu svoje vrijednosti na tržištu, piše Financial Post.

Foto: Bloomberg News

Naime, legalne cijene ne mogu se nadmetati s onima na crnom tržištu. Cijene legalne marihuane pale su za 3,9 % u trećem kvartalu, što je prvi pad još od legalizacije prošle godine. Ipak, to je dalje gotovo dvostruko veća cijena nego što se može dobiti na ulici. Jedno istraživanje provedeno u drugom kvartalu 2019. je pokazalo da čak 42% potrošača u Kanadi barem jednom kupilo marihuanu iz ilegalnog izvora.

I ukupna prodaja je patila. U lipnju 2018. godine Deloitte je predviđao da će se legalna prodaja trave 2019. popeti na 4,3 milijarde dolara. U prvih sedam mjeseci ove godine Kanađani su kupili samo 524 milijuna dolara legalne marihuane (od čega je za polovicu ‘kriv’ Seth Rogen, op. u.).

Evo i nekih pozitivnih vijesti. Legaliziranje kanabisa kanadskom je gospodarstvu i dalje donio 8,3 milijarde dolara, a cijeli sustav trenutačno zapošljava više od 9,200 ljudi. Obzirom da na tržište uskoro dolaze legalni proizvodi (npr. pića i slatkiši s kanabisom) koji imaju veću maržu, ta bi brojka u 2020. trebala bitno narasti.

Samo treba strpljenja.

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ju s prijateljima!
Shopping Cart
Scroll to Top