420 kroz povijest

Sretan vam 420! Ali, što ljubitelji kanabisa zapravo slave na današnji dan?

Neki brojevi, znakovi i slogani u čitavom svijetu imaju posebno značenje, a jedan od njih je i broj 420 koji se obilježava 20. travnja. Svima poznat broj 420, 4:20 ili 4/20, kako god da ga pišete, predstavlja urbanu legendu o društvu koje konzumira kanabis, točnije, puši marihuanu.

Iako svi znaju za taj slatki broj, možda niste znali odakle priča o njemu zapravo potječe, što znači broj 420 i koje se sve legende skrivaju iza njega.

Paaa, evo kratke priče o tom veselom broju.

Povijest broja 420

Naime, 1971. godine, u gradu San Rafaelu u Kaliforniji, živjela je grupica prijatelja, stonera, koji su se nazivali Waldosima. Brat jednog od članova grupe bio je zaposlenik obalne straže koji je posadio biljku kanabisa nedaleko od baze gdje je bio smješten. Zbog straha da ga netko od nadređenih ne uhvati, nije želio sam otići u berbu pa je nacrtao mapu gdje je ugrubo naznačio samu lokaciju biljke. Kartu je dao svom bratu, a ideja je bila da mu brat, zajedno s Waldosima, pronađe i popuši biljku prije nego ona propadne.

Mjesto na kojem su se Waldosi nalazili prije nego bi krenuli u potragu bilo je pored kipa Louisa Pasteura, a svakog dana nalazili su se točno u 16 i 20 sati, tj. 4:20 PM kako to računaju u SAD-u.

Foto: cannabisinformationinstitute.com

Kada bi se sreli na hodniku škole dovikivali bi si “Louis 4-20” što je bilo kodno ime za vrijeme i mjesto gdje se nalaze prije potrage. Svoje avanture, koje su trajale tjednima, nazivali su Waldo Safari.

Nažalost, safari je bio bezuspješan – biljku kanabisa nikada nisu pronašli, ali su na toj potrazi, napušeni, stvorili tisuće zabavnih i lijepih sjećanja i anegdota.

Širenje ove 420 priče po svijetu zahvaliti mogu Philu Leshu, basistu grupe Grateful Dead koji je bio prijatelj jednog od Waldosa. Grateful Dead je počeo koristiti taj broj svaki put kad bi ekipa iz benda pušila marihuanu. Vrlo brzo broj su preuzeli i proširili i njihovi fanovi kojima navika pušenja trave prije, za vrijeme i nakon njihovih koncerata nije bila previše mrska.

O tome, kao i Waldosima, pisao je godinama kasnije i novinar Mike Edison za High Times koji smatra da je upravo to idealno vrijeme za zapaliti travu.

Ova priča i ideja brzo se proširila po SAD-u pa i cijelom svijetu, a ubrzo je 20. travnja postao nacionalni ‘blagdan’ za sve one koji konzumiraju ovu laku drogu.

Posljednjih godina, taj datum je poprimio i politički aspekt jer se koristio kao dan kada svi zahtijevaju legalizaciju marihuane. Isto tako, ovaj dan obilježava se i kao dan na koji mnogi požele iskazati građanski neposluh prema vlasti okupljajući se u javnosti u 16 i 20 sati.

I puše travu, naravno.

Steve DeLangelo, jedan od aktivist, nazvao je 420 kombinacijom slavljenja prihvaćanja, pobjede i “naše predivne povezanosti s ovom biljkom”.

20. travnja kao dan tihog protesta

Zbog zanimljive legende 20. travnja je diljem svijeta postao svojevrsni blagdan. Na taj dan organiziraju se protesti, festivali i okupljanja diljem Amerike, u Australiji, Engleskoj, Novom Zelandu, pa čak i u Sloveniji ili na Cipru, koji ima vrlo strog zakon o konzumiranju kanabisa. Oni koji ne sudjeluju u protestima, često na taj dan slave pušenjem marihuane u vlastitom domu.

Dobar prikaz za to je i kratak isječak iz Jimmy Kimmel’s Late Night Showa, Pedestrian Question, u kojem ljude na taj datum ispituju jesu li trenutno napušeni. Pogledajte, dobro će vas nasmijati odgovori.

U Hrvatskoj se na taj datum neformalno okupljaju konzumenti te organiziraju glazbeno-zabavne događaje.

Par zanimljivih crtica o broju 420

Kako na ovaj datum svi vole konzumirati lake droge, vlasti su ga u nekoliko navrata pokušale povezati s povećanim brojem nesreća. Naravno, dokaza za to nikada nije bilo.

Ali, uz broj 420 krije se još par zanimljivih crtica, a najsmješnije su one s prometnim znakovima.

Tako je primjerice diljem Amerike prometni znak s tim brojem onaj koji se najčešće krade. U Coloradu, Idahou i Washingtonu su zato, nakon brojnih krađa novih znakova, stavili novi s brojem 419.99 kako bi zaustavili ovaj komični problem, dok je Minnesota službeno promijenila sve natpise u 42x St.

No, u Coloradu nisu imali sreće pa je i taj znak ukraden, a to mjesto je tako postalo zanimljiva turistička lokacija. Znak nije ponovno postavljen od 2018. godine; valjda su shvatili da jednostavno nema smisla.

Da je ovaj broj postao svjetski poznat, pokazuje i informacija da je nekoliko zakona koji se tiču reguliranja korištenja i posjedovanja marihuane u medicinske svrhe, u sebi imalo naziv 420 i to ne samo u Americi.

Inače, zanimljivo je znati da je i pozivni broj za Češku upravo 420, a to je zemlja s jednim od najvećih postotaka konzumenata marihuane u općenitoj populaciji.

Male zablude o zelenom broju

Priča o nastanku broja 420 lako je dostupna, no bez obzira na to na webu ćete danas naći brojne dezinformacije o tome na koji način je on povezan s marihuanom. Jedna od njih je i ta da se u marihuani nalazi 420 spojeva, kao i ona da je 420 svojevrstan policijski kod ili rođendan Boba Marleya.

Rođendan mu je 6. veljače, da ne morate sami pretraživati, a spojeva navodno ima oko 315. Možda i više.

Također, iako su američki policajci u početku koristili taj broj kao kod za slučajeve ljudi koji puše marihuanu, sam naziv nije potekao od toga.

420 u serijama i filmovima

Tema pušenja marihuane provlačila se u brojnim serijama i filmovima. Među najpoznatijima je epizoda animirane serije Simpsons iz 2002. godine u kojoj glavni lik Homer postane ovisan o medicinskoj marihuani te se kroz epizodu provlače pozitivne i negativne posljedice njena konzumiranja. U epizodi se u nekoliko navrata pojavljuje znak 420.

Ta tema pojavljuje se i u seriji Family Guy u ‘Episode 420’, koja polemizira legalizaciju kanabisa te reakcije građana kad do legalizacije i dođe.

Osim animiranih, postoje i serije koje čitavu radnju usmjeravaju na marihuanu – tu su Weeds, Disjointed (možete gledati na Netflixu), High Maintenance, Broad City, Weediquette, Cooking on High i brojne druge.

Slična stvar je i s filmovima, pa tako u pravilu gotovo svaki film u kojem zajedno glume Seth Rogen i James Franco u fokusu ima marihuanu. Kultni njihov film je naravno, Pineapple Express, a još su dosta zabavni: This is the End, The Night Before, Knocked Up, Bad Neighbours,…

Osim njihovih, postoje mnogi drugi filmovi sa sličnom temom, poput fantastične komedije Friday iz 1995. godine u kojoj glume Chris Tucker i Ice Cube. Ovih naslova danas je toliko da na IMBD-u možete pronaći čitave liste filmova s temom marihuane, ali i liste filmova koje bi možda bilo dobro pogledati 20. travnja.

Najbolji filmovi s marihuanom

Pošto obožavamo gledati stonerske filmove (jednostavno su zabavni) odlučili smo vam dati našu listu 10 najboljih filmova s marihuanom kao jednom od tema. Neke ste možda gledali, neke niste, ali 20. travnja idealan je dan da barem jedan stavite na vašu watchlistu.

Da, znamo da je na listi zapravo 11 filmova. Uživajte!

A ako zatrebate nešto da vas razveseli, uvijek možete skoknuti do našeg webshopa.

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ju s prijateljima!
Shopping Cart
Scroll to Top