vrste marihuane

Vrste marihuane: Razlikuju se po tipu, ali i mjestu otkuda potječu

Bez obzira na sveprisutnost marihuane (ili kanabisa, kako želite) danas, mnogi korisnici zapravo nisu upoznati s tim koje su vrste marihuane te kako su one stvorene. Pregledom povijesti o travi smatra se da postoji originalna vrsta marihuane (landrace strain) koja potječe iz centralne Azije te da se ona rasprostranila na kontinente diljem svijeta. Kroz generacije su se počele stvarati nove varijacije te osnovne vrste koje su do danas poznate kao originalne vrste marihuane koje i danas nose imena po mjestima u kojima su kultivirane. Tako postoje vrste: Thai, Durban Poison, Acapulco Gold, Afgani i Lamb’s Bread.

Prolaskom vremena i novim kultivacijama svaka od tih vrsta na različitim dijelovima svijeta poprimila je unikatne karakteristike po izgledu i kemijskom sastavu. Razjasnit ćemo na primjeru dvije vrste trave koje su svima poznate – sativa i indica. Orignalna sativa se rasprostranila diljem svijeta te su stvorene brojne varijacije ove vrste, a originalna indica nije otišla daleko te se uzgajala samo na području Afganistana i Pakistana. Vrste koje su dalje stvarane i dalje za bazu imaju indicu, sativu ili su hibridne.

Različite vrste marihuane u 70-ima i danas

medicinska marihuana
Foto: Pixabay

Tek u 70-ima su uzgajivači počeli spajati dvije osnovne vrste marihuane. Spajanjem su stvarane nove vrste kod kojih su mogli birati koje karakteristike određenog tipa žele. Uz to, možda i važnije, mogli su izbjeći neželjene karakteristike i tako stvoriti snažnu i kvalitetnu biljku.

Zbog brojnog miješanja i njenog rasprostranjivanja diljem svijeta, teško ćete u današnje vrijeme naići na originalnu vrstu kanabisa jer gotovo sve što se danas prodaje i konzumira su hibridi. U usporedbi s današnjim vrstama koje imaju razinu THC-a do 20 %, većina starijih ima razinu THC-a koja doseže i preko 30 %. Zbog toga, za sve one koji su je konzumirali u 70-ima, osobito u Americi, ovo što danas postoji na tržištu potpuno je drugačija priča.

Nasljedne vrste sative i indice

Neke vrste marihuane su zadržale velik dio originalne biljke te ih se naziva nasljednim vrstama (heirloom strains) no one se danas proizvode u malim količinama i najčešće ne sadržavaju sve kemijske sastave kao original. Ono što se zapravo danas prodaje su različiti tipovi ili sojevi marihuane koji kao bazu imaju sativu, indicu ili su hibridi.

Iako na internetu i na tržištu možete pronaći brojne tzv. “vrste marihuane” većina njih zapravo se odnosi na sojeve. Indica, sativa i hibridne vrste su tri primarna tipa marihuane koji se razlikuju po izgledu biljke te sastavu i količini kanabinoida, terpena i flavonoida.

Preko 100 popularnih vrsta marihuane

Foto: Amy Phung / Leafly

Danas u svijetu postoji preko 100 najpopularnijih vrsta marihuane. One se razlikuju po tipu (sativa, indica ili hibrid), po baznim vrstama od kojih su stvorene te po geografskom području iz kojeg su stigle.

Imena različitih vrsti kanabisa često sadrže dio u kojem se objašnjava njihova originalna vrsta, aroma ili efekt koji izazivaju. Tako primjerice postoje Afgani, Afgoo, Kosher Kush, Hindu Kush, Bubba Kush i Obama Kush kao i Lemon Haze, Purple Haze, Strawberry Haze…

O konkretnom utjecaju svake vrste marihuane na organizam, njenom okusu i mirisu više možete pronaći na stranici Leafly. Svaku vrstu marihuane tamo su obrazložili po karakteristikama kanabinoida i terpena, efektima i podrijetlu.

Ako vas zanimaju takve informacije o kanabisu, definitivno vrijedi proučiti cijelu priču. Poprilično je zabavno vidjeti kako su se ova popularna biljka i njene vrste razvijali kroz desetljeća.

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ju s prijateljima!
Shopping Cart
Scroll to Top