legalizacija marihuane denver

Denver je primjer kako bi mogla izgledati legalizacija kanabisa u Europi

Najnovije izvješće o stanju kanabis industrije u Denveru i saveznoj državi Colorado savršeno opisuju što bi sve legalizacija kanabisa značila za lokalne uprave mnogih gradova. Svake godine od 2015. ovaj izvještaj nudi dubinski pregled lokalne kanabis industrije i opisuje kako se troše sredstva zarađena oporezivanjem kanabisa.

Kako se legalizacija širi SAD-om, Denver je mnogima primjer kako bi jedan grad trebao postupati kada se dogodi trenutak legalizacije.

Pravila, zakoni i propisi stalno se mijenjaju i nadopunjuju, sve pod nadležnosti posebnog ureda zaduženog za regulaciju tržišta. Tako je zanimljivo pratiti kako je u trenutku legalizacije Denver izdao 731 dozvolu za poslovanje s medicinskim kanabisom i 270 dozvola za rekreativnu prodaju. Kroz sljedećih 7 godina tržište se konsolidiralo, tako da trenutno postoje aktivne 441 dozvola za prodaju medicinske marihuane, odnosno 476 dozvola za rekreativnu prodaju.

Niže se lijepo može vidjeti kako cijela industrija raste svake godine i koji su iznosi u pitanju:

Godišnja vrijednost prodaje za Denver i saveznu državu Colorado

Novac koji se zaradi troši se u različite društveno korisne svrhe. Tako je vidljivo da je ove godine potrošeno već 24.6 milijuna dolara za program pomoći beskućnicima, subvencionirano stanovanje, borbu protiv nasilja među mladima i mnoge druge društveno korisne aktivnosti. Iz izvještaja je vidljivo kako su u proteklim godinama mnogi drugi programi financirani upravo iz zarade od kanabisa, pa su tako na popisu različiti programi za obrazovanje djece, novi rekreacijski centar i kupovina mnoge druge opreme.

Legalna marihuana nije Denver pretvorila u grad slučaj, tako da se može vidjeti kako je kriminal vezan uz ilegalnu distribuciju marihuane činio manje od 1% ukupnih kriminalnih aktivnosti.

Aktivno upravljanje tržištem, stroga pravila i zakoni, obrazovanje i jednakost u mogućnosti pristupa kanabis industriji recept su koji Denver čini sjajnim primjerom kako bi stvari trebale funkcionirati u praksi kada se dogodi legalizacija.

Može li isti primjer slijediti i Hrvatska?

Priča o Denveru zapravo je priča nemjerljivom potencijalu za mnoge europske zemlje, pa tako i Hrvatsku. Spoj turističke ponude uz regulirano legalno tržište kanabisa sigurno bi imalo nevjerojatan efekt na proračun, ali bi isto tako ponudilo novu dimenziju našoj turističkoj ponudi.

Spojimo li to sve s ogromnim potencijalom plodne hrvatske zemlje, mogućnosti su zaista neograničene.

Nažalost, pitanje legalizacije rijetko se spominje u javnosti i često se o tome priča na marginama političke i društvene rasprave.

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ju s prijateljima!
Shopping Cart
Scroll to Top