thcp i cbdp

Znanstvenici u marihuani pronašli dva nova kanabinoida, jedan je 30 puta potentniji od THC-a

Tim talijanskih znanstvenika nedavno je objavio istraživanje u kojem je predstavio dva nova kanabinoida pronađena u marihuani – tetrahidrokanabiforol (THCP) i kanabidiforol (CBDP), piše IFLS. Međutim, način kako ovi spojevi funkcioniraju i kakav utjecaj imaju na ljudsko tijelo i dalje će ostati misterija, tvrde istraživači. Barem dok se ne provedu nove studije.

Prvi pronađeni spoj, tetrahidrokanabiforol (THCP) ima otprilike istu strukturu kao tetrahidrokanabinol (THC), glavni spoj u marihuani koji je odgovoran za njegova psihoaktivna svojstva. Ipak, znanstvenici tvrde kako je on, navodno, oko 30 puta potentniji. U farmakološkom testu provedenom na miševima, THCP je ‘izazvao hipomotilitet, analgeziju, katalepsiju i sniženu rektalnu temperaturu’, što sugerira da na tijelo ima učinak sličan THC-u.

Istraživači su također izolirali i identificirali kanabidiforol (CBDP), spoj veoma sličan i povezan s CBD-om (koji ima izražena protuupalna svojstva).

Ovo istraživanje moglo bi pomoći znanstvenicima da shvate kako i zašto različiti sojevi marihuane imaju potpuno različite učinke na ljudsko tijelo ili rezultiraju različitim osjećajima pri konzumiranju.

“Ovaj spoj trebao bi biti uvršten na popise svih glavnih fitokanabinoida koji određuju farmakološki učinak ekstrakta kanabisa koji se daje našim pacijentima. U stvari, vjerujemo da otkriće ovog izuzetno moćnog fitokanabinoida nalik THC-u može osvijetliti brojne farmakološke učinke koje smo do sada pripisivali samo THC-u”, napominju autori u istraživanju.

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ju s prijateljima!
Shopping Cart
Scroll to Top