čaj od konoplje

Čaj od konoplje: Odličan antioksidans koji će riješiti mučnine i bolove

Kroz naše postove već smo dobro objasnili koji su terapeutski učinci konoplje, posebice zbog razine CBD-a koju ova biljka sadrži. Upravo zbog toga često se traže pripravci kroz koje se ona može koristiti. Tako postoji ulja, razne tinkture, brašno, ali i čaj od konoplje.

Biljni čajevi općenito imaju mnoge dobrobiti za naše zdravlje, a čaj od konoplje nije izuzetak. Može se koristiti kao zamjena za ostale pripravke od konoplje koji se uzimaju oralno. Ovdje je važno napomenuti da pričamo o industrijskoj konoplji koja ne sadrži THC, što znači da nema psihoaktivna svojstva, čak niti kada se grije u vrućoj vodi kao što čaj običavamo raditi.

Zašto piti čaj od konoplje?

Kao i ostali pripravci, najveće dobrobiti za zdravlje dolaze od CBD-a. Osim što ima svojstvo ublažavanja upala, smanjivanja bolova i općeg poboljšavanja imuniteta, odličan je i za poboljšavanje raspoloženja te poticanje motivacije.

Sjeme konoplje bogato je aminokiselinama, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i enzimima. Sadrži vlakna i proteine, a i odličan je antioksidans. To znači da pomaže tijelu riješiti se štetnih tvari zbog čega se preporuča za mršavljenje i kod problema s probavom i jetrom.

Foto: Unsplash

Ovo su neke od dobrobiti čaja od konoplje:

 • povećava energiju i motivaciju
 • opušta tijelo i um, pomaže protiv nervoze
 • spušta visoki krvni tlak
 • pomaže kod probavnih problema
 • potiče apetit
 • pomaže pri reguliranju tjelesne težine jer se koristi kao diuretik
 • smanjuje probleme s bubrezima
 • pomaže smanjiti simptome gastritisa
 • sprječava grčenje mišića
 • umanjuje simptome PMS-a kod žena
 • ublažava upale
 • zaustavlja osjećaj mučnine

Kao i ostali pripravci od konoplje koji sadrže CBD, čaj od konoplje ima pozitivan utjecaj na reumatske bolove te bolove koje uzrokuje artritis. Pomoći će i kod šećernih bolesti kao i kod problema s krvožilnim sustavom. Preporuča se jednom dnevno popiti barem jednu šalicu biljnog čaja jer gotovo svi imaju barem neke pozitivne utjecaje na organizam.

Ako već birate koji čaj odabrati, čaj od konoplje je zaista dobar odabir.

Čaj od konoplje i THC

U ovom tekstu pozabavili smo se čajem od industrijske konoplje koji ne sadrži THC, već samo CBD ili CBN koji nemaju psihoaktivna svojstva. Na raznim stranicama možete pronaći čak i kako pripremiti čaj od marihuane koji ima svoja psihoaktivna svojstva, no mi ovdje ne pričamo o tome.

Čajevi od konoplje koji se kod nas i u ostatku svijeta legalno prodaju ne sadrže THC. Psihoaktivna svojstva se inače razgrađuju pri velikoj temperaturi, ali industrijska konoplja ih uopće ne sadrži pa se ona ne mogu pojaviti prilikom pripremanja čaja od industrijske konoplje.

Kako se radi čaj od konoplje?

Foto: Unsplash

Čaj od konoplje radi se od sušenih listova, cvjetova i mljevenih sjemenki konoplje. U većini slučajeva konoplja se za čaj bere u toplim mjesecima kada je razina CBD-a na najvišoj točki. Najčešće se može kupiti u obliku praha, točnije, u rinfuzi, a izgleda kao svaki drugi biljni čaj. Kada se pripremi bit će zelene boje upravo zbog CBD-a koji se unutra nalazi.

Može se pripremati u vrućoj ili hladnoj vodi, jedino je važno da dovoljno dugo odstoji. Najbolji rezultati za zdravlje dolaze ako se čaj od konoplje pije po jednu šalicu dnevno, no o doziranju će ovisiti točna vrsta čaja koju kupite.

Osim što se može konzumirati kao napitak, oblozi od čaja od konoplje također mogu pomoći. Koriste se prilikom smanjivanja bolova i oteklina, ali i smanjivanja reakcija alergije ili uboda insekata.

Priprema čaja od konoplje ista je kao i kod drugih čajeva. Može se, u klasičnom smislu preliti vrućom vodom, ali važno je da odstoji barem deset minuta. Može se raditi i s hladnom vodom, ali onda treba puno duže odstajati, a to će vam vjerojatno biti navedeno na vrećicama. Može se piti dok je vruć ili kad se već ohladio. U čaj od konoplje med možete dodati, ali vjerojatno neće biti potrebno jer je sam po sebi već dosta sladak.

Tko ne smije piti čaj od konoplje?

Kao i kod ostalih biljnih čajeva, ni čaj od konoplje se ne preporučuje djeci, trudnicama i dojiljama zbog snažnih svojstava. Također, ukoliko patite od nekih zdravstvenih problema i očekujete da će vam zdravi čaj pomoći, obavezno se prvo posavjetujte sa svojim liječnikom. Iako su pozitivna svojstva najviše obrađena po pitanju teme čaja od konoplje, postoje i neka negativna.

Negativne strane čaja od konoplje, iako ih je malo, povezane su s utjecajem konoplje općenito. Istraživanja su pokazala da do nuspojava, kao su osjećaj euforije, proljev ili mučnina dolaze gotovo isključivo ako se ne konzumira u preporučenim dozama. No, važno je napomenuti da svaki biljni čaj može imati negativne posljedice ako se pretjerano konzumira.

Cijena čaja od konoplje ovisit će o proizvođaču, no smatra se dobrom ako za 10 grama platite između 10 i 20 kuna.

Npr. ovaj od Hempotece, kojeg možete pronaći i u našem webshopu za 49 kn (30 gr) je odličan. Nedavno smo ga i detaljno recenzirali i potpuno nas je oduševio, posebno kada nam treba nešto lagano, da nas smiri ili olakša želučane tegobe. U tome je naprosto odličan.

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ju s prijateljima!
Shopping Cart
Scroll to Top