lex cannabis

“Lex cannabis”: Zašto je sada pravo vrijeme za legalizaciju konoplje koju predlaže Restart koalicija?

Ovih dana ponovno se zakotrljala priča o legalizaciji marihuane. Gotovo cijeli ponedjeljak, samo šest dana uoči parlamentarnih izbora 2020. godine Restart koalicija pričala je o tzv. ‘Lex cannabisu’, zakonu o potpunoj legalizaciji konoplje. Osim press konferencije, na kojoj su gostovale Mirela Holy i potpredsjednica zagrebačkog SDP-a Vesna Nađ, kasnije je o istoj temi na svom Instagramu pričao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Očito misle ozbiljno.

Ali, što taj zakon uopće donosi i zašto su SDP-ovci i njihova Mirela Holy proveli cijelo popodne pričajući o njemu?

Kao, prvo, dali su predizborno obećanje da će, ako ih građani izaberu, Lex cannabis izglasati do rujna ove godine, što je veoma brzo. Možete li zamisliti da do jeseni, ove grozomorne 2020. godine, svaki građanin dobije mogućnost uzgajati marihuanu za svoje potrebe? Da, zvuči kao znanstvena fantastika, ali možda i nije. Evo o čemu je riječ.

Zakon je dakle, prošao javnu raspravu te se već nalazi u saborskoj proceduri. Ako Restart koalicija dođe na vlast, obećali su, ‘Lex cannabis’ bit će izglasan do jeseni.

Što nam donosi Lex cannabis?

Što se točno nalazi u nacrtu Zakona, još u veljači je istražila ekipa Vutropedije. Najvažnija od svega je prva točka prema kojoj će svaka punoljetna osoba u Hrvatskoj moći uzgojiti do 9 biljaka za vlastite potrebe. Isto tako, svaki vlasnik OPG-a (ili poduzetnik) prema novom će zakonu moći uzgajati i prodavati konoplju na otvorenom tržištu, a ako zadovolje visoke kriterije kvalitete uzgoja i imaju proizvod koji zadovoljava standarde i pravilnike, moći će ju uzgajati i za potrebe zdravstvenog sustava.

Zvuči odlično, zar ne?

Tako misli i Mirela Holy.

“U ovom trenutku u Hrvatskoj ne postoji mogućnost sadnji sorti s većim udjelom THC-a ni u kakve svrhe, pa ni medicinske, što je bilo predviđeno tim izmjenama Zakona. Zamislite što bismo sve mogli proizvoditi kada limit od 0,2 posto THC-a više ne bi bio ograničavajući faktor”, izjavila je Holy.

Koga zanima više o cijeloj priči, može pročitati odličan intervju kolegice Ivane Petrić koja je prije nekoliko tjedana pričala s Holy upravo o Lex cannabisu. Holy je tada izjavila kako će hrvatski zakon biti ‘puno liberalniji od nizozemskog‘ za koju znamo da je na cijeloj priči oko uživanja narkotika izgradila i velik dio vlastitog turizma.

A kada smo kod turizma, Holy je u intervjuu nekoliko puta naglasila i taj benefit.

“U turističkom smislu legalizacija konoplje donosi pomicanje neodrživog masovnog sezonalnog obalnog turizma prema održivom cjelogodišnjem turizmu na području cijele Hrvatske, ili barem onih destinacija koje se brendiraju kao kanabis turistička odredišta”, kaže ona.

A baš se toga nedavno primila Hemps.hr ekipa kada su najavili brendiranje otoka Paga kao ‘otoka konoplje’. I sad kad sve to stavimo na hrpu – slijedi pitanje. Može li upravo konoplja donijeti blagostanje Hrvatskoj?

Holy tvrdi da – da. A i mi se nekako slažemo.

Prema nacrtu Zakona, “benefiti za državni proračun u desetogodišnjoj dinamici mjerili bi se u desecima milijarda eura”, kažu oni. Što nije teško za povjerovati. Konoplja je od davnina uzgajana ne samo kako bi ju se pušilo već i kako bi se od nje izrađivala tkanina, ali i za prehranu stoke i ljudi. Gotovo da nema sektora, uključujući i energetiku i građevinu, u kojoj konoplja, u nekom obliku, ne bi mogla imati koristi.

Zašto mislim da legalizacija konoplje nije puko predizborno obećanje?

Uglavnom, dobili smo obećanje. Da, još jedno predizborno obećanje naših političara. I to istih onih koji su već bili na vlasti prije 10-ak godina pa po pitanju konoplje nisu učinili ništa. Međutim, želim vjerovati da je situacija sada drugačija. Evo par razloga:

Kao prvo, sazrijeli smo kao društvo. U današnjem modernom svijetu, koji se kreće jako brzo, deset godina je puno. Američke savezne države jedna po jedna legaliziraju marihuanu, stvari se pokreću i blizu nas, u Sjevernoj Makedoniji. Samo najveći zatucanci danas smatraju kako je konoplja zla biljka, ali oni nisu bitni jer tako će misliti i za 500 godina. Ono što je bitno je da tiha manjina koja zagovara legalizaciju postaje sve glasnija – sve se više piše i sve glasnije govori o benefitima konoplje. I to počinje rezonirati sa sve većim brojem ljudi.

Druga stvar – svijet je u popriličnom kaosu zbog koronavirusa. Skoro tri mjeseca ekonomije zemalja bile su u karanteni. Uključujući i Hrvatsku. Ako ovoj zemlji išta može pokrenuti gospodarstvo na nekoj široj razini – onda je to konoplja. Ali, zaista je bitno da reagiramo brzo i da budemo među prvima u Europi koji će ovu biljku ponuditi ne samo industriji, već i turistima koji će uz sunce i more – moći i zapaliti. Restart koalicija obećaje upravo tu brzinu. I legalizaciju do rujna.

Treća stvar, ali ne i najmanje bitna, Restart koalicija i sve lijevo-liberalne stranke s kojima će možda koalirati nakon izbora željet će se po nečemu izdvojiti od desne opcije, osobito HDZ-a. Konoplja je definitivno jedna od njih, svojevrsni trn u oku Plenkovićeve Vlade koja nikada nije donijela potrebne pravilnike o uzgoju medicinske marihuane koju je, kao, zagovarala. Pa ni dragog našeg Vilija Beroša koji je prije nekoliko dana izjavio da “marihuana nije lijek” i da “legalizaciji marihuane treba reći – NE”. Naglasio je pritom i da je to stav cijelog HDZ-a.

Foto: SDP.hr

Što god ispalo, dobro je da je tema zarolana

Čitajući o Lex cannabisu možda ćete naletjeti i na (sasvim legitimne) stavove hrvatskih liberala kako SDP-ov zakon zapravo nije dobar jer država propisuje uzgoj do 9 biljaka po osobi i na taj način kontrolira slobodno tržište. Iskreno, osobno s time nemam problema.

Vjerujem da je granica od 9 biljaka postavljena tako, uz ogromne kazne za prekršitelje, kako bi se onemogućio razvoj sivog tržišta i pupanje kvartovskih dilera koji bi prodavali svima, pa i mlađima od 18 godina. I to, dobro znamo, proizvode koji su generalno loši, a samo kako bi na njima zaradili.

Ukratko, devet biljaka itekako je razumna brojka za svaku punoljetnu osobu koja želi testirati, zabaviti se – ili nažalost, olakšati si neki zdravstveni problem. A za to ti ne treba cijela farma.

Na kraju, tko zna što nam donose izbori u nedjelju. Možda od svega ne bude ništa, a možda Restart ispuni obećanje.

Kako god bilo, smatramo da je dobro da je tema zarolana i da se o legalizaciji konoplje ponovno javno i glasno priča. Ovim tekstom ne želimo vam sugerirati kome da date svoj glas, iskreno, zaista nas nije briga. Međutim, svakome tko zna čitati, a trenutno čita ovaj nešto intimniji tekst na portalu posvećenom konoplji znat će: koga NE ŽELITE zaokružiti. Jer oni bi i dalje, najradije, zbog par grama ljude slali na robiju.

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ju s prijateljima!
Shopping Cart
Scroll to Top