legalizacija kanabisa u njemačkoj

Njemačka predstavila zakon o legalizaciji kanabisa. Spominju se i licencirane trgovine

Njemačka vlada planira legalizaciju prodaje i konzumacije kanabisa. Prema planovima predstavljenim u srijedu u Berlinu trebala bi biti dopuštena količina do 30 grama.

“Odrasli će ubuduće smjeti kupovati i posjedovati količine do 30 grama kanabisa, a u ograničenoj mjeri će biti dozvoljen i uzgoj za vlastite potrebe”, rekao je ministar zdravstva Karl Lauterbach prilikom predstavljanja prijedloga zakona.

Nacrt zakona dalje predviđa prodaju kanabisa “za uživanje” u specijaliziranim ovlaštenim prodavaonicama, a kasnije i u apotekama. Prodaja bi, naravno, bila dopuštena samo punoljetnim osobama.

Prema riječima ministra Lauterbacha, cilj ove zakonske inicijative Vlade je potpuno potiskivanje ilegalnog tržišta kanabisa u Njemačkoj.

“Broj konzumenata i količina THC-a u kanabisu koji se ilegalno prodaje su u porastu. Vlada želi potisnuti crno tržište i dekriminalizaciju ove scene, što bi moglo pridonijeti boljoj zaštiti mladih i djece”, rekao je Lauterbach.

Inače ovaj nacrt zakona bit će prvo poslan Europskoj komisiji koja bi trebala provjeriti kosi li se ovaj zakon s pravnom stečevinom EU. Ako se pokaže da bi Njemačka donošenjem zakona mogla riskirati tužbu pred Europskim sudom, zakon će biti promijenjen.

Cilj je ‘isušiti’ crno tržište kanabisa

Do sada su u Njemačkoj legalni pristup kanabisu imali samo teško oboljeli pacijenti.

“Uvodimo kontrolirano izdavanje kanabisa odraslima u svrhe uživanja u licenciranim prodavaonicama”, stoji u koalicijskom ugovoru nove njemačke vlade koju čine socijaldemokrati, zeleni i liberali.

Ideja je da marihuana bude kvalitetna, da se zaštite konzumenti i isuši crno tržište.

Prema Njemačkom društvu za promicanje konoplje, kanabis koji se prodaje na ulicama posljednjih godina sve se češće miješa s pijeskom, šećerom, staklom i začinima. Ili se pak prska sintetičkim tvarima koje žestoko pojačavaju utjecaj THC-a, vode trenutnim psihozama ili kolapsu krvožilnog sustava.

Zagovornici legalizacije kažu da bi čista marihuana, s točno određenim udjelom THC-a, znatno smanjila rizike. Kažu i da bi mladi otvorenije mogli u školi i kod kuće govoriti o kanabisu, navodi u svom tekstu N1.

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ju s prijateljima!
Shopping Cart
Scroll to Top