kanabis ujedinjeni narodi

Povijesni dan za kanabis! UN je napokon priznao da biljka ima određena ljekovita svojstva

Zaista velik dan za industriju konoplje! Sa 27 glasova za i 25 protiv, Ujedinjeni narodi, odnosno Komisija Ujedinjenih naroda za opojne droge (CND) prihvatila je preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i skinula kanabis s Priloga IV Jedinstvene konvencije o opojnim drogama donesenom 1961. godine (tzv. Schedule IV of the 1961 Single Convention on Narcotic Drugs).

Ukratko, prema UN-u, kanabis je od danas službeno prihvaćen kao lijek, piše Vice u svom izvještaju.

O čemu je točno riječ?

Da pojasnimo, kanabis je tako danas maknut s liste na kojoj se nalaze opojna sredstva koja imaju “malo medicinskih koristi”, a na kojoj je mjesto dijelio s jednim drugim, teškim narkotikom – heroinom. Micanjem s ove liste Ujedinjeni narodi su priznali kako kanabis ipak ima određenih ljekovitih svojstava koja je nužno istražiti.

Međutim, da se ne poveselite prerano, prema UN-ovom zakonu kanabis je i dalje zabranjena droga ako ga se koristi u ne-medicinske svrhe.

Ipak, ovo povijesno glasovanje trebalo bi imati dalekosežne posljedice na cijelu industriju kanabisa, uključujući i proizvode od CBD-a.

U svijetu u kojem su zbog zabrana i ilegale još ova biljka vrlo rijetko znanstveno istražuje ovo je dobar put da se zakoni u raznim državama, poput SAD-a (na federalnoj razini) i Ujedinjenog Kraljevstva, ali i Europske unije malo olabave. Cilj je, naravno, potpuna legalizacija biljke čemu se svi nadaju u sljedećih pet do 10 godina.

A tome se nadamo i mi – na Hempici.

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ju s prijateljima!
Shopping Cart
Scroll to Top